Actueel


Het element metaal; de herfst.

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, waar ze verteren en uiteindelijk voeding worden voor de aarde, de natuur sterft langzaam af. Het yin kondigt zich aan, de dagen worden korter, je keert letterlijk naar binnen. Maar de uitnodiging is ook om dat meer figuurlijk te gaan doen.

Je kunt in je eigen leven eens kijken wat zijn tijd gehad heeft, wat je los mag laten, waaraan je een beetje mag sterven. Dat is niet gemakkelijk, vooral ook omdat het nieuwe nog niet daar is, daardoor ontstaat er nogal eens een neiging om vast te houden aan het oude.

Maar "door los te laten, ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden." Het vraagt om onderscheidingsvermogen, wat is niet dienend meer, wat nog wel, het snijdende vlak van het zwaard. Ook om moed en vertrouwen. Durf je los te laten?

Het gaat daarbij ook over rouwen en verdriet voelen, dit hoort immers bij afscheid nemen en los laten.


In het lichaam is metaal verbonden met de longen en de dikke darm. Beiden zijn verbonden met uitscheiding. Je ademt de kooldioxide uit en de dikke darm zorgt voor het afvoeren van de afvalstoffen, dat wat je lichaam niet kan gebruiken, wat afgevoerd mag worden.

Dit is ook de tijd dat griep en verkoudheid weer zijn intrede doen. Het is zinnig om aandacht aan je weerstand te besteden, je lichaam te reinigen en het voor te bereiden op de winter. Om het lichaam daarbij te ondersteunen kun je een reinigingskuur doen, om je lichaam te helpen afvalstoffen los te laten. Om je weerstand een impuls te geven, kun je drukpunten masseren, zoals dikke darm 4 en longen 7.


Besteed eens wat meer aandacht aan je ademhaling. Je kunt dit eenvoudig doen, door alleen je adem te volgen, zowel de in- als de uitademing. Je kunt allerlei ademhalingsoefeningen doen. Een mooie voor deze tijd is 's ochtends, het liefste als het buiten lekker fris is (denk aan het feit dat astma centra meestal hoog in de bergen liggen), buiten gaan staan of voor een open raam.  Je opent wijd je armen en daardoor je borstkas en haalt diep in. Vervolgens adem je rustig en langzaam en zo volledig mogelijk door je mond uit, alsof je door een rietje blaas, je armen komen weer naar voren toe, je ontspant je.


Kijk eens heel bewust naar de verkleuring van de bladeren, ze sterven af, maar geven je tegelijkertijd een prachtig schouwspel.

   
 
        
Vind mij op facebook Ga naar mijn youtube pagina

De Wilgenboom | Marjolein Brugman | 0575-529270 | 06-46492337 | e: info@dewilgenboom.nl